A currar!!: 2020

lunes, 21 de diciembre de 2020

Tecno 4t ESO: Sessió 21/12/2020: Conferència 2




Hui segona sessió de la conferència. Haveu d'escoltar  desde el min.8 hasta el final. de la conferència i escriure  5 idees que vos hagen cridat l'atenció i me les envieu a l'email.

Este treball contará com un treball de classe.

Ací teniu la conferència:

Conferencia 2ª parte

2n ESO: (21/12/2020) DICTAR TEMA 2 (CONTINUAR donde lo dejamos)

 Dictar a los alumnos el siguiente texto que deben copiar en la libreta. (Lo que dé tiempo)

v    3.- dissenyar la solució       

Quan ja tenim la informació exacta referent al nostre problema, passem a dissenyar la solució. El disseny ha d'incloure forma, materials necessaris, quantitat necessària dels mateixos, ferramentes a usar, (quantificades en número), mètode de construcció de la solució, orde temporal de la construcció de la solució, resta de recursos necessaris (humans,  ...) , així com un pressupost detallat.

 v    4.- buscar ferramentas i materiales: 

L'impuls inicial després del disseny, ens conduïx a botar-nos este pas i posar-nos de seguida mans a l'obra. No obstant això, és important no botar-se este pas, perquè si es comença a construir la solució sense tots els materials i ferramentes necessaris, es retardarà la mateixa, en haver de parar-se per no haver fet una correcta provisió. 

v    5.- construir la solució.

 Una vegada tenim el disseny i les ferramentes i materials, es passa a construir la solució. Hem de seguir l'orde i els passos que es van proposar en la fase de disseny, encara que algunes vegades ens donarem compte que és necessària alguna rectificació.

 v    6.- avaluar la solució

 La fase de disseny pot no haver tingut en compte algun dels factors presents en el problema, o en la construcció, per la qual cosa caldrà verificar que tant el mètode de construcció com la solució obtinguda responen a les necessitats definides en el primer pas. Si la solució és correcta, hem acabat. En cas contrari, si no és correcta, tornar al pas 2


2.4   Documents d’ús tècnic

Quan s'inventa un objecte o una solució és important tindre una certa documentació que faça possible reproduir-lo en qualsevol moment. Més encara, la indústria fa ús de documents explicatius que ajuden tant a millorar els seus productes com a fer un ús segur i correcte d'ells.

Així, els documents que anem a estudiar són:

- Informe tècnic: És un document confidencial d'una empresa que informa d'una característica específica d'un objecte o solució. El realitza el departament tècnic i el distribuïx a la resta de departaments on la informació puga ser rellevant. Normalment a la direcció i al departament de vendes.

- Projecte tècnic: Document que conté totes les característiques, tant constructives com d'ús, de qualsevol article o solució. El projecte s'assegura de que qualsevol objecte o solució es puga reproduir fidelment en qualsevol temps o lloc.

- Manual d’instruccions: Compendi de les instruccions necesaries per a l’ús apropiat d’un objecte o d’una sol.lució. També conté les normes de seguretat i salut tant en el seu montage com en el seu ús.

 

2.5 Cóm fer un projecte tècnic.

            Quan s’inventa un objeto o una solución, s'ha de crear una certa documentació per a assegurar-se de que l'objecte es pot reproduir en qualsevol moment. La ciència i la tecnologia han utilitzat esta tècnica per a avançar. De fet podem trobar fàcilment la documentació d'inventors del Renaixement com ara Leonardo da Vinci o Galileu Galilei, i s'ha pogut reproduir els seus invents fidelment. Per exemple, la màquina de volar de Leonardo va ser reproduïda recentment, amb prou èxit (encara que no podia volar) .

El projecte tècnic és l’adequat per a cobrir esta necessitat.

Consta de 4 parts, cada qual més important:

v  Memòria: Esta part conté totes les característiques del problema i de la solució proposada. Tota la informació que puga ser rellevant de la solució, els requisits que ha de complir, tots els materials i ferramentes necessàries per a construir-la, així com els passos a donar en la implementació de la solució i l'orde temporal a seguir en la construcció de la mateixa. Deu a més detallar la quantitat de materials i ferramentes, així com els recursos humans necessaris. Comença detallant les dades del promotor del projecte i del projectista (persona que fa el projecte) , així com l'objecte del projecte.

 v   Plànols: Són dibuixos de les vistes principals de la solució. Ha d’haver una vista general així com un plànol per cada detall de la solució.

v  Pleg de condicions: Conté totes i cada una de les característiques que han de complir els materials utilitzats en la construcció i també les ferramentes. Ha d'haver-hi també un conjunt de normes de seguretat i salut que s'ha de seguir en el muntatge de la solució i després en el manteniment necessari posterior.

v  Pressupost: Contindrà una valoració detallada de cada una de les partides necessàries en la construcció de la solució. En cada apunt s'ha d'assenyalar la quantitat, el preu/unitat i el total. Després han d'afegir-se els impostos per a obtindre el cost total. No oblidar-se de valorar la mà d'obra.

  

2.6 Documents d’ús comercial.

             Una vegada construïda una solució, cal vendre-la. Les empreses viuen per i per a vendre. No obstant això, igual que en la part tècnica, en la part comercial (de vendes) hi ha uns documents que s'usen per a deixar constància que s'ha produït un fet concret. En concret veurem els següents

 (a)   Tícket de compra: És el més conegut i usat dels documents d'ús comercial. Simplement és un comprovant que s'ha pagat per alguna cosa, detallada en el mateix. Únicament té valor contractual per a usuaris finals, però no per a empreses, per tant no servix per a reclamacions en estes últimes.

(b)   Albaran: Comprobant de que s’ha entregat un bé (producte) a algú. Sol tindre una còpia per al venedor, una per al transportista i una per al client final. Així si es perd alguna cosa, o no arriba al seu destí, sempre se pot seguir el seu rastre.

 (c)   Factura: És l'únic document vàlid en un juí, l'únic amb valor legal. És el justificant que s'ha comprat qualsevol cosa, i que per tant hi ha hagut una transacció econòmica. No justifica que s'haja pagat res, per a això hi ha un altre document (el rebut). Una factura ha de tindre un número identificatiu únic i correlatiu. Ha de tindre a més les dades completes, amb NIF, del comprador i del venedor, ha de portar la data de la factura i ha d'especificar l'IVA.

 (d)   Rebut: Document que justifica que s’ha efectuat un pagament.

 

2.7 Disseny de productes. Característiques.

             Dissenyar un producte és donar-li la forma adequada per a que complisca la seua funció i a la vegada resulte agradable a la vista i a lús.

 Hi ha tot un món d’empresses dedicades al disseny de les coses. En concret pensen en que realitze la funció per a la que estan pensades a la vegada que tinguen un bon color, uns bons materials, que siga manejable, fàcil d’utilitzar, una forma adequada, un tamany ideal, que el cost siga assumible i també que siga agradable a la vista. Totes estes característiques seran les que faran del nostre producte un bon producte, i això intenten les persones que es dediquen al disseny de productes i sol.lucions.




domingo, 20 de diciembre de 2020

1ro ESO: (21/12/2020)Vídeo "Riesgos Laborales" (Dictar preguntas y ver el video que está al final)

Anem a repassar els perills que ens podem trobar quan fem una activitat, ja siga en casa com en el taller o en el futur treball.

L' activitat consta de vore el següent vídeo i contestar les preguntes. Han d'estar en la llibreta pasades a net, preguntes i respostes. 

 Les preguntes són: (DICTAR LES PREGUNTES I VORE EL VÍDEO)

 Preguntas sobre el vídeo de Riesgos Laborales

 1.-¿Cuántos accidentes en el hogar se producen en la U.E.?

   ¿Y cuantos en España al año? 

 2.- ¿Cuáles son los puntos de la cultura de la prevención?

 3.- Di 2 titulares de noticias que aparecen en el vídeo.

 4.- Explica uno de los accidentes que aparecen en el vídeo y cómo podría haberse evitado.

 5.- ¿Ocurren los accidentes porque si? ¿pueden evitarse las causas?

 6.- Di 3 tipos diferentes de riesgos en el trabajo relacionadas con la seguridad.

 7.- ¿Qué son riesgos higiénicos?¿y qué provocan?

 8.- Di los 3 grandes tipos de riesgos higiénicos

 9.- ¿Qué genera el desconocimiento del riesgo?

 10.- ¿Qué son los riesgos biológicos?

 11.- ¿Cuántos días sin accidentes está la empresa que sale en el vídeo?

 12.- ¿Para qué se usa la señalización de seguridad?¿evita el riesgo?

 13.- ¿Qué tipos de señales hay?

 14.- ¿Qué es un EPI?

 15.-¿Cuántas muertes diarias hay en España y cuantas invalideces por accidente laboral?

El vídeo el teniu a continuació.





domingo, 15 de noviembre de 2020

Esquemes 8: L'últim esquema

Segon prova final:

Ojo, fer l'esquema amb estes regles:

Realitza l'esquema del text que ve a continuació utilitzant els el.lements que hem estat treballant:

1.- El llenguatge esquemàtic, que utilitza el mínim de vocabulari possible.

2.- Ús de fletxes.

3.- Ús de línies de possibilitats

4.- Ús d'abreviacions i signes especials.

5.- Ús de claus.

6.- Relació amb l'índex d'un tema.

7.- Traure les idees principals i secundàries i esquematizar-les.


TEXT:

LA TECNOLOGÍA:

1.1 Qué es la tecnología. Definición
Tecnología es el conjunto de teorías y de técnicas para el aprovechamiento práctico del conocimiento científico.


1.2 Dónde está la tecnología.
La tecnología está en todo aquello tocado por la mano del hombre.


1.3 Relación ciencia - tecnología.
La ciencia y la tecnología están interrelacionadas, y la una depende de la otra. Graficamente se podría definir la relación como sigue:

                                                              

La explicación del círculo vicioso, dándole dos vueltas es como sigue:

La ciencia estudia. La tecnología inventa. Lo que la tecnología inventa lo recoge la ciencia para realizar nuevos descubrimientos. Con esos descubrimientos, la tecnología realiza nuevos inventos, y así sucesivamente.

Hay que hacer un ejemplo dándole 2 vueltas, ver libreta.

1.4 Aplicaciones y usos (bueno y malo) de la tecnología.
¿La tecnologíaes buena o mala?: Energía nuclear, cuchillos, armas de fuego… La tecnología ni es buena ni mala, depende del uso que se le dé






Esquemes 7: Exercici de proba

Dels esquemes hem vist vàries coses:

1.- El llenguatge esquemàtic, que utilitza el mínim de vocabulari possible.

2.- Ús de fletxes.

3.- Ús de línies de possibilitats

4.- Ús d'abreviacions i signes especials.

5.- Ús de claus.

6.- Relació amb l'índex d'un tema.

7.- Traure les idees principals i secundàries i esquematizar-les.


Tenint en compte açò, vos propose un exercici final que és FER L'ESQUEMA BEN FET, UTILITZANT LES NORMES QUE HEM TREBALLAT DEL SEGÜENT TEXT:

Que ademés servirà per a repasar la teoria de la segona avaluació.

LAS ESTRUCTURAS:

Todos los cuerpos poseen algún tipo de estructura. Las estructuras se encuentran en la naturaleza y comprenden desde las conchas de los moluscos hasta los edificios, desde el esqueleto de los animales …, pero el ser humano ha sabido construir las suyas para resolver sus necesidades.

Pero… ¿Qué tienen todas en común tantas cosas distintas para ser todas estructuras?

1. Están compuestos por elementos simples unidos entre sí
2. Resisten las fuerzas a las que está sometido sin destruirse
3. Todas conservan su forma básica

 Por eso, podemos dar una definición de estructura: Una estructura es un conjunto de elemento unidos entre sí capaces de soportar los fuerzas que actúan sobre ella, con el objeto de conservar su forma.

Las fuerzas que actúan sobre una estructura se denominan cargas y pueden ser de dos tipos: Fijas como el peso propio de un puente, que siempre actúa sobre los cuerpos; o variables, como el viento que no siempre actúa sobre los objetos.

Las estructuras pueden ser naturales (creadas por la naturaleza como el esqueleto, las cuevas, los barrancos, etc.) o artificiales (creadas por el hombre como las viviendas, los vehículos, las carreteras, los aviones, etc.)

Dentro de las artificiales podemos encontrar:
  • Laminares o de carcasa: formadas por láminas o paneles delgados que protegen al objeto.
  • Masivas: son estructuras muy pesadas y/o macizas.
  • Trianguladas: los elementos alargados (barras) forman triángulos.
  • Colgadas: parte de la estructura está sostenida por cables.
  • Entramadas: formadas por elementos verticales y horizontales (vigas y pilares)

A continuación tenemos los tipos de fuerzas que intervienen en las estructuras:








Esquemes 6: Seleccionar idees

Hui anem a fer 2 coses. Per una banda corregir els exercicis i esquemes de l'entrada ESQUEMES 4:Fletxes i línies de possibilitat.

Per altra anem a treballar en un text i les idees principals.

CORRECCIÓ:

Ací vos dixe els esquemes dels exercicis  i els exercicis per a que els corregiu:

primer l'exercici:


Ara l'esquema:



Dijous 14/5/2020: Index i esquema:

Sols s'ha de seguir l'index: (en este cas pose un exemple dels que haveu entregat)




IDEES PRINCIPALS I ESQUEMA

Les idees principals són aquelles que donen sentit al text i que transmeten la informació important que val la pena reflexar en l'esquema.

Les idees principals poden anar soles o poden anar acompanyades d'altres idees que les complementen, i que detallen les idees principals. Són les idees secundàries.

Algunes d'ixes idees secundàries són lo suficientment importants com per eixir en l'esquema, penjant de les idees principals, be amb fletxes, amb línies de possibilitat o claus.

Per la seua banda, les idees secundàries poden ser complementades per més detalls, donant pas a les idees terciàries. Estes últimes, de vegades no donen informació i no hauran de posar-se en el nostre esquema, però altres sí. Tot depén de la importància de la informació que contenen.

Per últim, tenim els exemples, que es posen per a acabar de comprendre el tema que s'està tractant. Els exemples quasi mai són necessaris i per tant quasi mai s'inclouen en l'esquema.

Tenint en compte açò, vos dixe un exercici per a fer:


EXERCICI 1: A partir del text:

a) escriu en un full les idees principals.

b) de cada idea principal, digues (si en té) les seues idees secundàries.

c) de cada idea secundària, digues (si en té) les seues idees terciàries.

d) Enumera exemples si hi ha.

e) Havent fet este anàlisi, monta l'esquema del text tenint en compte tot el que hem practicat en sessions anteriors (llenguatge esquemàtic, fletxes, línies de possibilitat, claus, abreviacions, etc..)

LAS ESTRUCTURAS:

Todos los cuerpos poseen algún tipo de estructura. Las estructuras se encuentran en la naturaleza y comprenden desde las conchas de los moluscos hasta los edificios, desde el esqueleto de los animales …, pero el ser humano ha sabido construir las suyas para resolver sus necesidades.

Pero… ¿Qué tienen todas en común tantas cosas distintas para ser todas estructuras?

1. Están compuestos por elementos simples unidos entre sí
2. Resisten las fuerzas a las que está sometido sin destruirse
3. Todas conservan su forma básica

 Por eso, podemos dar una definición de estructura: Una estructura es un conjunto de elemento unidos entre sí capaces de soportar los fuerzas que actúan sobre ella, con el objeto de conservar su forma.

Las fuerzas que actúan sobre una estructura se denominan cargas y pueden ser de dos tipos: Fijas como el peso propio de un puente, que siempre actúa sobre los cuerpos; o variables, como el viento que no siempre actúa sobre los objetos.

Las estructuras pueden ser naturales (creadas por la naturaleza como el esqueleto, las cuevas, los barrancos, etc.) o artificiales (creadas por el hombre como las viviendas, los vehículos, las carreteras, los aviones, etc.)

Dentro de las artificiales podemos encontrar:
  • Laminares o de carcasa: formadas por láminas o paneles delgados que protegen al objeto.
  • Masivas: son estructuras muy pesadas y/o macizas.
  • Trianguladas: los elementos alargados (barras) forman triángulos.
  • Colgadas: parte de la estructura está sostenida por cables.
  • Entramadas: formadas por elementos verticales y horizontales (vigas y pilares)








Esquemes 5: Esquema i índex

Altre aspecte important de l'esquema, és que de vegades es confundix en un índex.

Un índex és una successió ordenada que utilitza la numeració o les lletres per distinguir categories, així com els espais. En l'index, les frases estan senceres i no cal interpretar res. Únicament llegir.

Per altra part, l'esquema també ordena les idees, però ho fa de manera més gràfica, amb ús de fletxes, claus, línies,.. Però en l'esquema SÍ cal interpretar les frases, perque NO estan completes, es reduix la informació a la mínima necessària per tal de poder-lo interpretar.

Una cosa que tenen en comú és que les idees están ordenades de tal manera que les principals van primer i les secundaries i terciaries,... pengen de les primeres.

Hui vos propose que convertiu a esquema el següent índex:


TEMA 6.- Fonts d'energia. Energies renovables.
6.1 Formes i ussos de la'energia
6.2.Principis importants.
                    6.2.1 Principi fonamental de l'energia
                    6.2.2 Efecte Faraday
                    6.2.3 Una aplicació: el motor elèctric.
6.3 Energia elèctrica:Producció
      6.3.1 Central hidroelèctrica
                  6.3.2 Central tèrmica
                  6.3.3 Central nuclear
                  6.3.4 Altres tipus de centrals
            6.4 Transport d'energia elèctrica
                  6.4.1 Com es transporta l'energia elèctrica
                  6.4.2 Tipus de línies elèctriques.
6.5 Energíes alternatives i renovables.

Esquemes 4: Fletxes en els esquemes

Abans que res, vos dixe una foto de l'esquema que he fet jo de la teoria que vos vaig dixar l'última classe.



Donem un passet més. Una de les ferramentes molt utilitzades en els esquemes són les fletxes, i les línies que diferèncien diferents possibilitats.

Les fletxes solen donar a entendre que una cosa està relacionada amb altra, i no sols això sino que una és consequència de l'altra.

Així, si jo dic:

"Dibuixar bocet--> cap ferramenta especial"

Vull dir que "cap ferramenta especial" té que vore en "dibuixar bocet". Es podria traduir com:

"Per a dibuixar un bocet no es necessita cap ferramenta especial"

Les línies de possibilitats, ens poden ajudar a definit vàries possibilitats (no més de 3, si no utilitzarem una clau, i millor si són 2 com a màxim).

En la foto teniu varios exemples.


Tenint açò en compte, anem a fer un exercici:

EXERCICI 1: Passa a idioma esquemàtic:

a) Les parts més importants del dibuix tècnic són utilitzar les ferramentes de dibuix i seguir les normes.

b) Per a dibuixar un objecte tenim vàries possibilitats: el bocet, el croquis i les vistes

c) Andreu tenia molt clar que les carreres que més li agradaven eren enginyeria i bioquímica.

d) Al diari han dit que enguany les carreres més triades són : medicina, fisioteràpia, infermeria, bioenginyeria i la doble titul.lació de dret i econòmiques.


Per últim continuem practicant l'esquema amb el següent text:

EXERCICI 2: Realitza l'esquema del text:

L'ESQUEMA:

El més difícil dels esquemes és potser, reduir la "literatura", és a dir, el nombre de paraules que posem en l'esquema.

Per a fer un bon ús del "llenguatge esquemàtic". Hem de quedar-nos únicament amb noms, verbs, adjectius i adverbis, prescindint de conjuncions, preposicions i articles, sempre que es puga. Inclús de vegades es prescindix de verbs.

Per exemple, amb la frase "El procés tecnològic, també anomenat “mètode de projectes”, es basa en el mètode científic" en pasar-la a llenguatge esquemàtic seria:

                             "procés tecnològic (mètode projectes) basat mètode científic"

De vegades és interessant utilitzar fletxes, per tal de sustituir paraules o per dir que hi han coses que estan relacionades.

Les fletxes solen donar a entendre que una cosa està relacionada amb altra, i no sols això sino que una és consequència de l'altra.
Així, si jo dic: 

"Dibuixar bocet--> cap ferramenta especial"

Vull dir que "cap ferramenta especial" té que vore en "dibuixar bocet". Es podria traduir com:

"Per a dibuixar un bocet no es necessita cap ferramenta especial"

Altra ferramenta, les línies de possibilitats, ens poden ajudar a definir vàries possibilitats (no més de 3, si no utilitzarem una clau, i millor si són 2 com a màxim).


També es poden utilitzar signes (+, -, ...), abreviacions, fòrmules inclús( pepe+aigua=desastre) o abreviacions pròpies (pq, xq, ...)





domingo, 18 de octubre de 2020

Tecno 1er: Dibuix de corones 3

Ací vos dixe dibuixos de corones ben fetes per tal que vejau el que haveu de fer.

Com vegeu, s'ha de fer la tècnica de l'hexàgon 2 vegades, per al de dins i per al de fora.


Per al triangle igual, però unim cada 2 marque de creuament de compàs.




Tecno 1er: Dibuix de corones 2


A continuació vos mostre una corona hexagonal, una corona hexagonal, una corona triangular, una corona circular i una corona quadrada.





Haveu fet la hexagonal i la circular. Recordeu que per fer la corona hexagonal habeu de fer el que deia el vídeo amb una circumferència de radi 5 i després fer el mateix amb una circumferència de radi 4 que tinga el mateix centre que l'anterior.

Per a hui haveu de fer una corona triangular. Es fa igual que la hexagonal, però al final en comptes d'unir totes les marques s'uniran cada 2, és a dir, una sí, una no.

Els radis de les circumferències per a fer la corona triangular seran 3 i 4,5 cm.

Desprès amb esquadra i cartabó haveu de fer una corona quadrada de costats 9 cm i 7 cm. OJO, la part difícil és fer els angles rectes, per tal de fer-ho poseu l'esquadra i el cartabó de la següent manera:


O be es pot utilitzar regla i esquadra o cartabó, de la següent manera:



















Tecno 1er: Dibuix de corones 1

Continuem en el tema de dibuix.

Per a hui i per al pròxim dia aneu a necessitar compàs, regla, esquadra i cartabó, o almenys, compàs i dos de les altres ferramentes. 

Qui no sàpia qué és qualsevol de les ferramentes, que busque en google.


Hui haveu de dibuixar en el quadern:


A) Una corona circular de radis 4,5cm i 3,5 cm.  Recordeu que una corona circular està formada per dos circumferències concèntriques (tenen el mateix centre). Necessitareu compàs.


B) Una corona hexagonal. Els costats dels  hexagons mediran 4,5 cm i 3,5cm. . Per tal de fer-ho podeu ajudar-se del següent vídeo:



Així, haureu de fer açò 2 vegades partint de 2 circumferències de mateix centre i de radis 4 i 5.

Ànim.

Anchel

jueves, 24 de septiembre de 2020

Esquemes 2: REDUIR LA LITERATURA


El més difícil dels esquemes és potser, reduir la "literatura", és a dir, el nombre de paraules que posem en l'esquema.

Anem a fer un poc de pràctica de "llenguatge esquemàtic". Hem de quedar-se únicament amb noms, verbs, adjectius i adverbis, prescindint de conjuncions, preposicions i articles, sempre que es puga. Inclús de vegades es prescindix de verbs.

Per exemple, amb la frase "El procés tecnològic, també anomenat “mètode de projectes”, es basa en el mètode científic" en pasar-la a llenguatge esquemàtic seria:

                             "procés tecnològic (mètode projectes) basat mètode científic"

Així, hui anem a practicar el llenguatge esquemàtic.

EXERCICI 1: Pasar a "llenguatge esquemàtic" les següents frases.

           a) La calculadora científica és necessària per a l'examen.
           b) Tot procés tecnològic respon a un problema.
           c) El primer pas del procés és conéixer be tots els detalls del problema.
           d) És fonamental realitzar bé este pas.
          e) Si es comença a construir la solució sense tots els materials i ferramentes necessaris, es retardarà la mateixa.
          f) Hem de seguir l'ordre i els passos que es van proposar en la fase de disseny.



EXERCICI 2: Desxifra les següents frases en llenguatge esquemàtic posant-li les paraules que li facen falta.

             g) Si solució correcta, fi. si no -> pas 2
              h)  Invent-> important documentació poder reproduir-lo.
              i) Indústria documents millorar productes 
              j) Informe tècnic: document confidencial informa característica específica objecte o solució. 


Ara que ja hem fet els exercicis, anem a posar en pràctica el idioma esquemàtic.

EXERCICI 3: Fes l'esquema del següent text:

EL SISTEMA BINARI

Els números binaris són aquells formats únicament per unos (1) i zeros(0). Exemple: 0001110101

L'electrònica digital, i per tant els ordenadors, mòbils, etc, treballen amb estos tipus de números.
El sistema binari, igual que el decimal, és un sistema posicional, que depén de la potència d'un número (en el este cas el 2) i que cada element d'ordre superior es trau afegint una xifra, que en realitat equival a sumar una potència de 2.

Tot açò que acabe de nomenar, no és més que cada xifra té un valor el doble que l'anterior, o siga el 0 val 0 (en decimal). El 1 val 1. Però per a dir 2, com únicament tenim 1s i 0s, s'afegix una xifra, així, el 10 (binari) és el 2 (decimal). El 3 decimal seria: 11, el 4 decimal, 100, el 5 decimal 101, i així...
         

lunes, 21 de septiembre de 2020

Mate 4t: Sistemes de numeració.

 La faena es senzilla. Vore el vídeo següent i apuntar en la llibreta les característiques del sistema decimal i del sistema binari.

També el punt 1.2 conjunts de nombres. Quins són i el dibuix que es fa en la pissarra.


Clase dilluns 21/09

miércoles, 1 de julio de 2020

jueves, 11 de junio de 2020

Mate 4t: Sessió 11/06/2020: Probabilitat 3

1.- Llegir les pagines 10 a 14 de teoria.

2.- Copiar en la llibreta els exemples que hi ha en les fulles.

3.- Ara mirem el vídeo següent sobre les probabilitats.



Tecno 4t: Sessió 11/06/2020: Videocridada electrònica digital

Hui, a l'hora de Mate, de 12 a 13,  anem a corregir els exercicis i fer alguns en directe. Intercanviem per tant les hores de mate i tecno.

Ací teniu l'enllaç:

Anchel Blasco le está invitando a una reunión de Zoom programada.

Tema: Final de Tecno
Hora: 11 jun 2020 01:00 AM Madrid

Unirse a la reunión Zoom
https://zoom.us/j/92151511171?pwd=NHQ5aTBNbFpvSEI2R2NFay9zSHJFQT09

ID de reunión: 921 5151 1171
Contraseña: 9Cxqyh

martes, 9 de junio de 2020

Mate Aplic 4t: Sessió 10/06/2020: Probabilitat

Llegir les pàgines 7 fins a la 10.

Després resoldre els següents exercicis:

                                Exercici 1

                                Exercici 2

                                Exercici 3

Tecno 3er: Sessió 10/06/2020: Acabem amb els esquemes

Corregim l'últim esquema:



Acabem hui amb els esquemes!!

REPASEM:


Dels esquemes hem vist vàries coses:

1.- El llenguatge esquemàtic, que utilitza el mínim de vocabulari possible.

2.- Ús de fletxes.

3.- Ús de línies de possibilitats

4.- Ús d'abreviacions i signes especials.

5.- Ús de claus.

6.- Relació amb l'índex d'un tema.

7.- Traure les idees principals i secundàries i esquematizar-les.


Tenint en compte açò, vos propose un exercici final que és FER L'ESQUEMA BEN FET, UTILITZANT LES NORMES QUE HEM TREBALLAT DEL SEGÜENT TEXT:




LAS ESTRUCTURAS:

Todos los cuerpos poseen algún tipo de estructura. Las estructuras se encuentran en la naturaleza y comprenden desde las conchas de los moluscos hasta los edificios, desde el esqueleto de los animales …, pero el ser humano ha sabido construir las suyas para resolver sus necesidades.

Pero… ¿Qué tienen todas en común tantas cosas distintas para ser todas estructuras?

1. Están compuestos por elementos simples unidos entre sí
2. Resisten las fuerzas a las que está sometido sin destruirse
3. Todas conservan su forma básica

 Por eso, podemos dar una definición de estructura: Una estructura es un conjunto de elemento unidos entre sí capaces de soportar los fuerzas que actúan sobre ella, con el objeto de conservar su forma.

Las fuerzas que actúan sobre una estructura se denominan cargas y pueden ser de dos tipos: Fijas como el peso propio de un puente, que siempre actúa sobre los cuerpos; o variables, como el viento que no siempre actúa sobre los objetos.

Las estructuras pueden ser naturales (creadas por la naturaleza como el esqueleto, las cuevas, los barrancos, etc.) o artificiales (creadas por el hombre como las viviendas, los vehículos, las carreteras, los aviones, etc.)

Dentro de las artificiales podemos encontrar:
  • Laminares o de carcasa: formadas por láminas o paneles delgados que protegen al objeto.
  • Masivas: son estructuras muy pesadas y/o macizas.
  • Trianguladas: los elementos alargados (barras) forman triángulos.
  • Colgadas: parte de la estructura está sostenida por cables.
  • Entramadas: formadas por elementos verticales y horizontales (vigas y pilares)

A continuación tenemos los tipos de fuerzas que intervienen en las estructuras:



Tecno 4t: Sessió 09/06/2020: Problemes d'electrònica digital 2


El primer que farem és corregir el 6 que queda pendent:

Per a fer problemes:


  • 1er identificar les entrades, en el nostre cas els 3 interruptors a,b,c.



  • 2n identificar les eixides, en el nostre cas l'alarma (o siga 1).



  • 3er. Definir qué serà un 1 a l'entrada i un 0 a l'entrada: En el nostre problema definiren 0 si l'interruptor està en OFF i 1 si l'interruptor està en ON.



  • 4t. Definir què serà un 1 a l'eixida i un 0 a l'eixida: En el problema definim 1 si l'alarma està activada i 0 si l'alarma està apagada.


(Definir el que significa un 0 i un 1 no és ninguna tonteria, ja que segons ho definim, la taula eixirà diferent i el circuit serà diferent)


  • 5t. Fer la taula segons el nombre d'entrades, en este cas 3 entrades, des-de el 000 al 111.



  • 6t. Completar les eixides de la taula segons l'enunciat del problema.



  • 7t Triar si ho fem per maxitermes o minitermes: En el nostre problema com hi ha igual nombre de zeros que d'unos, triarem minitermes.



  • 8au. fer la fòrmula segons les normes que ja coneguem de maxitermes o minitermes.



  • 9é. Dibuixar el circuit amb les portes del nombre d'entrades que tenim.


A continuació teniu la correcció:



Ara que coneguem un poc més dels problemes, haveu de fer per al pròxim dia els problemes següents del full de problemes que podeu trobar en l'entrada del dia anterior:

PROBLEMA 8

PROBLEMA 11 (No tindre en compte l'ultima frase:"Realizarlo con puertas NAND de 2 ent 7400")

PROBLEMA 1 (OJO que este problema té 2 eixides)